Butiksfolk på masterclass i Hamborg

12. 04. 2017

Selv i store velhavende metropoler som Tysklands andenstørste by Hamborg er der brug for at udvikle handelsmiljøerne. Og netop Hamborg var målet, da en række detailhandels-ansvarlige fra Lolland-Falster forleden deltog i en "masterclass" studietur arrangeret af vidensnetværket "Service Platform".

"Jeg er meget, meget glad for, at der har været så stor interesse i vores landsdel for at deltage, ikke bare i studieturen, men også i hele det inspirationsforløb, der har ledt op til besøget i Hamborg", fortæller Thomas Rasmussen, forretningschef for Handel & Oplevelser i Business Lolland-Falster.

Inspirationsforløb
Turen til Hamborg 28.-29. marts var afslutningen på et længere inspirationsforløb, som Business Lolland-Falster har inviteret city-/handelsstandsforeningerne i Maribo, Nykøbing F., Nakskov og Sakskøbing med i. Udover adgang til oplæg og studietur har forløbet inddraget deltagerne i netværket "Citychef 2020", som tæller detailhandels-repræsentanter fra hele landet. Formålet med forløbet har været at blive klogere på de nye digitale muligheder for at skabe et levende handelsliv.

Med på studieturen fra Lolland-Falster var butiksfolk fra Nakskov og Nykøbing F. Sammen med detailhandels-folk fra hele Danmark blev de præsenteret for nogle af de mange initiativer, der finder sted i Hamborg for at fremme butikslivet.

Mange muligheder
"De fleste butiksfolk vil nok mene, at det ikke er blevet nemmere at drive butik. På den anden side er det heller ikke blevet kedeligere. Der er virkelig mange udviklingsmuligheder", fortæller Niels Halm, bychef i Nakskov.

"Jeg synes, hele forløbet op til denne studietur har været en rigtig god hjælp til at skabe et overblik over de udviklingsmuligheder, butikslivet har. Vi har selvfølgelig masser af ideer selv, men her er vi bl.a. blevet præsenteret for en række analyser, som vi aldrig selv ville haft ressourcer til", siger André Andersen, der er citymanager i "Vores Nykøbing"

"Selvom det måske lyder lidt fortærsket, så er selve netværksdelen i sådan et forløb og på en studietur også rigtig meget værd. Vi har jo fået kontakt til folk i hele landet, der ligesom os brænder for et blomstrende butiksliv i vores byer, og det kan vi bruge fremadrettet", siger Jan Koch, der er formand for Cityforeningen, Nyk. F.

Styrket samarbejde
"Selv om vores byer er meget mindre end Hamborg, kan vi sagtens lære af tyskernes erfaringer", siger Thomas Rasmussen, der har taget et par konkrete ideer med hjem til Sydhavsøerne. Han forventer desuden, at inspirationsforløbet vil føre til et styrket samarbejde mellem handelsbyerne på Lolland-Falster.