Smag på fremtiden

Gennem de seneste år er ressourcebevidsthed blevet en global megatrend, der tiltrækker forbrugere og skaber innovative løsninger, og især plantebaserede produkter vinder frem på markedet.

Mange af Lolland-Falsters landbrugsvirksomheder er derfor allerede på forkant med de nye trends, vurderer chef for landbrug- og fødevareområdet i Business Lolland-Falster, Steffen Lund.

“Landbruget på Lolland-Falster er specialiseret i planteavl. Vi er kendt for kvalitetsfulde råvarer og har en høj produktivitet på grund af de gunstige jord- og vejrforhold. I de kommende år fokuserer vi særligt på initiativer, der skal øge iværksætteriet i landbrugssektoren og dermed bringe Lolland-Falster helt i front i de innovative landbrugsprodukter, forklarer Steffen og binder det sammen med den herskende markedstrend.

“I 2019 går mange forbrugere meget op i bæredygtighed. En stadig større andel af forbrugerne ser plantebaserede produkter som et Kinderæg: De belaster klimaet mindre, de har høje dyreetiske standarder og de har en sundheds-appel”, fortsætter Steffen.

 

Planter og protein

En af de lokale fødevarevirksomheder, der allerede er godt i gang med nyskabelserne, er Nakskov Millfoods. Fabrikanten, der er kendt fra havrefrasen på morgenbordet, har i de sidste år arbejdet med at udvikle nye produkter, der falder i den ressourcebevidste forbrugers smag.

Efter stor succes med sunde, sprøde snacks har Nakskov Mill Foods kastet sig over ekstrudering af ærteprotein. Ærter fra lokale producenter kommer igennem den særlige proces, ekstrudering, hvor de udsættes for et enormt tryk og høje temperaturer, så den protein-rige masse efterfølgende kan anvendes til f. eks. plantefars.

“Plantefarsen er et eksempel på, hvordan nytænkning kan gøre en gammel virksomhed konkurrencedygtig på et nyt marked og med en ny type af forbrugere. Produktet lever op til de tre vigtige standarder: Det mindsker klimabelastningen, det scorer højt på det etiske kodeks, og så er det sundt for forbrugerne”, siger Steffen.

 

Godt for de lokale landmænd

Som forædler af de lokale afgrøder er Nakskov Mill Foods samtidig med til at løfte de lokale landbrug, der får nye afsætningsmuligheder.

“Planteavl er den mest fleksible gren inden for landbrug, fordi man kan skifte de fleste afgrøder fra år til år. Når Nakskov Mill Foods efterspørger en specifik afgrøde, kan de lokale producenter levere den lige så hurtigt, som den kan spire op af jorden. Det giver muligheder både for de lokale forædlere og de lokale landmænd”, fortæller forretningsudvikler på Business Lolland-Falster, Christian Høegh.

Business Lolland-Falster arbejder derfor målrettet på at styrke indsatsen mellem den primære produktion og producenterne, der forarbejder landbrugsvaren.

“Lolland-Falster har hele værdikæden, der kan skabe kvalitetsfulde fødevarer produceret med øje for at mindske ressourcespild. Det er netop dét, forbrugerne efterspørger. Fremtiden smager af nye arbejdspladser i denne sektor”, afrunder Steffen.

 


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.