Sød start for iværksætterbutikker

De første iværksætterbutikker begynder nu at skyde op i Nakskovs gader.

Det strømmede ind med henvendelser, da Business Lolland-Falster i efteråret præsenterede muligheden for at åbne en ny butik i Nakskov i gratis lokaler. Efter en grundig godkendelsesproces af ansøgerne til de såkaldte iværksætterbutikker er de første nye butikker nu dukket op i bybilledet. En af dem er Mols Bolsjer, der som navnet antyder, sælger masser af søde sager, men også boliginteriør. Indehaver Jette Nielsen fortæller, at det var en veninde i Nakskov, der gjorde opmærksom på muligheden.

Fik tip fra veninde
“Jeg har tidligere boet i Nakskov, men bor nu i Jylland og driver Mols Bolsjer i Ebeltoft. Jeg havde i nogen tid kigget mig lidt omkring i andre byer med henblik på at åbne en butik nr. 2, da en veninde fra Nakskov ringede og fortalte om iværksætterbutikkerne”, fortæller hun.

Morten Andersen er medejer af det butikslokale, hvor Jette Nielsen har åbnet sin nye butik. Han og de andre lokale-ejere har indgået aftale med Mols Bolsjer om, at det første års husleje er nul kroner. Så de tjener intet på, at der er rykket en butik ind i lokalerne. Endnu.

“Vi gør det først og fremmest, fordi vi vil have noget gang i byen”, fortæller Morten Andersen og fortsætter: “men jeg har en jættetro på, at butikslokalet bliver mere værd, når der kommer liv i det.”

Nakskov kom på lystavlen
Det gratis butikslokale har uden tvivl haft betydning for Nakskov, for som Jette Nielsen fortæller, så havde hun oprindeligt slet ikke Nakskov i tankerne.
“Det er et stort skridt at åbne sin anden butik, og umiddelbart havde jeg forestillet mig, at den skulle ligge nogenlunde tæt på, hvor jeg bor. Men med den gratis husleje og en veninde i byen, der var klar til at tage jobbet som butikschef, blev Nakskov pludselig et helt oplagt valg, fortæller Jette Nielsen.

Morten Andersen ejer en række andre erhvervslokaler i Nakskov, og han fortæller, at det langtfra er umuligt at finde lejere, så længe man bare tænker lidt ud af boksen. Og med iværksætterbutikkerne er der nu skabt en model for også få liv i de lokaler, som endnu ikke er lejet ud.

Flere butikker på vej
Det er erhvervsudviklingsorganisationen Business Lolland-Falster, der har indgået aftale med en en række af butikslokale-udlejerne i Nakskov om at tilbyde gratis butikslokaler til nye butikker. Business Lolland-Falster gennemgår forretningsplan og foretager de indledende samtaler med de personer, der henvender sig for at starte butik op i gratis lokaler. Forretningschef for Handel & Oplevelser Thomas Rasmussen fortæller, at der er mange kvalificerede ansøgere.

“Det har været virkelig positivt at opleve, for det første hvor mange der rent faktisk er interesseret i at starte en butik op i Nakskov, og dernæst hvor seriøse de fleste af dem er. Vi tager os tiden til at vælge de mest levedygtige ud, for målet er selvfølgelig, at den enkelte iværksætterbutik har økonomi til at betale husleje efter det første år og bliver i byen i mange år”, fortæller han.