Ejerens CPR skal ikke gå ud over virksomhedens CVR

CVR-nummeret for virksomheden er stadig i fuld vigør, men ejerens CPR-nummer er ved at nå sin erhvervsmæssige holdbarhedsdato. Det er ved at være tid til generationsskifte.

Det er vigtigt at gøre sin virksomhed klar til salg eller overdragelse i god tid. Generationsskifte kan være en langsommelig proces, og mange vigtige spørgsmål er sjovere at diskutere, når man vil, fremfor når man er tvunget til det. Derfor tilbyder Business Lolland-Falster 10 timers gratis rådgivning, hvor virksomheden kan få støtte fra advokater, revisorer og finansieringsspecialister til at få en plan for overdragelsen. 

I Business Lolland-Falster rådgiver forretningsudvikler Claus Madelung virksomheder i forbindelse med generationsskifte.

”Regel nummer et er, at man overdrager med ”den gamle ejer” på sidelinjen i en pænt lang overgangsperiode”, siger han. “Det er med til at fastholde kunderne, og man beholder værdifuld viden i virksomheden, indtil næste generation kan og vil stå på egne ben. Men det giver også en masse udfordringer. Et generationsskifte kræver, at man tør tale om de svære ting mellem for eksempel far og søn”, fortæller Claus Madelung.

 

Mere end penge
Regel nummer to er, at man overdrager i god tid, siger Claus Madelung med et smil, og tilføjer, at der også er regel nummer tre og fire.

”De fleste tænker på økonomi, når de tænker på generationsskifte, og det er naturligvis også et vigtigt element”, siger han. ”Men kunderelationerne, visionerne for virksomheden, planer for udvidelse eller ændringer i produktionen er jo lige så afgørende for virksomhedens fremtid, som hvem der ejer virksomheden på papiret. Derfor er det oplagt at kæde visionsarbejdet sammen med overdragelsesforretningen”, mener Claus Madelung.

En af grundene til, at man bør tage imod den eksterne hjælp, er alle de nære og private spørgsmål.

”Man kan lige så godt smække svesken på disken”, siger Claus Madelung. ”Vi skal tale om, hvordan to generationer helt praktisk vil overdrage stafetten. Det kan jo være familieformuen, der er på spil, eller et livsværk. Der er derfor rigtigt mange følelser at forholde sig realistisk og åbent til. Det kan godt være svært at tage den over aftenkaffen hjemme i privaten”, siger han.

 

Søg rådgivning i god tid

”Det er bedre for virksomheden, når du agerer i stedet for at reagere”, forklarer Claus Madelung. “Du føler dig på forkant og øger virksomhedens chance for at manøvrere klogt i tide fremfor pludselig at stå med en virksomhed uden nævneværdig værdi, fordi ejeren er væk. Måske er medarbejderne også væk, og i værste fald smutter kunderne”, siger han. 

Det ligner lidt det, man kalder ”dødsbo-modellen”. Det er den ultimativt dårligste model. Her er der ikke mange valg at træffe, og det handler om afvikling fremfor udvikling. Derfor opfordrer Claus Madelung naturligvis også virksomhederne til at søge rådgivning. I god tid. 

”Det er en god idé, i første omgang, at orientere sig i regler og muligheder og eventuelt koble op med andre, som har været igennem en lignende proces. Derfor anbefaler vi klart at få ekstern hjælp til at få generationsskiftet så glat som muligt”, siger Claus.

Hvis CPR-nummeret siger, at det er på tide at kigge på overdragelsen af virksomhedens CVR-nummer, så kontakt Claus Madelung på cm@businesslf.dk for nærmere information om tilbuddet om 10 timers gratis rådgivning.


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.